Klassiska drömhus

Tänkt dig att du står med en bit mark som du kan göra vad du vill med. En drömsituation eller hur? Peter Bertilson och hans sambo Sanna har fått uppleva detta. Men att skapa sitt drömhus är lättare sagt än gjort.

Extremt stor research

Familjens val föll till slut på Rörvikshus.
– Jag gjorde även här extremt stor research och Rörvikshus var utan tvekan det bästa alternativet. Dels för att arkitekten kunde rita ner vår dröm på papper med läskigt bra precision och dels för att de inte har några dolda kostnader. Många hustillverkare har en tillvalskatalog som är större än huskatalogen. Så var inte fallet här, berättar Peter.

Hur lång tid tar det då att bygga sitt drömhus?

Vid första anblicken av huset kan man få uppfattningen att det tar ett decennium. Men att färdigställa sekelskiftsdrömmen ovan tog bara åtta månader.
– Det är helt galet fort om man tänker på hur stort det är och alla detaljer vi har både inne och utanpå huset, säger Peter

En ännu bättre version

Och visst har Peter och Sanna inte snålat när det kommer till detaljer. Takfötterna är inspirerade av de gamla sekelskiftshusen i Stockholms innerstad – och ett miniatyrhus på Astrid Lindgrens värld.
– Jag skickade en bild på miniatyrhuset till arkitekten som fixade en ännu bättre version till vårt hus, berättar Peter.

Det fanns en tydlig tanke bakom takfotsdetaljerna. Peter berättar att tanken från början var att bygga en traditionell pampig sekelskiftsvilla. Detta märks tydligt i hela bostaden – med både liggande och stående panel, tidsenligt dörrfoder och socklar – samt en imponerande takhöjd på 2,90 meter.
– Det ska kännas som en riktig grosshandlarvilla. Vår matsal till exempel är som gjord för långa middagar som aldrig tar slut. Den har fått den bästa placeringen i hela huset. Även vardagsrummet är stort, rymligt och elegant inrett.

Köket måste vara en plats där man trivs

Det Sanna är mest stolt över är dock köket. Ett härligt stort lantkök som rymmer ett helt kocklandslag – eller kompisgänget och alla deras barn. Här finns stora arbetsytor och fönster ut mot skogen och gräsmattan.
– Det var det viktigaste för mig, att ha ett kök där det aldrig känns trångt. Man hamnar ju ofta i köket och det måste vara en plats där man trivs.

Resten av bostaden då? Den skäms inte direkt Peter och Sanna över heller. På övervåningen finns två stora rum för barnen och två lyxiga badrum. Här finns även ett stort sovrum med ett härligt dressingroom. Tanken är att barnen ska kunna bo kvar även efter att de gått ut gymnasiet. Därför är barnens rum så pass stora att en tankspridd och fartfylld 18-åring kan bo där. I källaren finns en härlig relaxavdelning – med bastu och lyxigt duschrum.
– Det är perfekt när vi har några kompisar på besök. Eller när vi vill koppla av en lördag. Det känns som att ha ett spa hemma, säger Peter.