Att välja antal plan till ditt nya hus – en guide

Att bygga ett nytt hus är en av de största investeringarna du kan göra, och valet av hur många plan huset ska ha är en central del av beslutet. I denna guide går vi igenom fördelar och nackdelar med enplanshus, tvåplanshus och 1,5-planshus samt ger råd för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för ditt nya drömhem.

Enplanshus – fördelar och nackdelar

Fördelar med enplanshus:

1. Tillgänglighet: En av de största fördelarna med ett enplanshus är att allt finns på samma nivå. Att inte behöva använda trappor varje dag är en stor bekvämlighet för många och gör även huset mer tillgängligt. Det här gör det särskilt attraktivt för äldre personer, personer med nedsatt rörlighet eller familjer med små barn. Utan trappor minskar risken för fallolyckor, vilket bidrar till en tryggare boendemiljö.

2. Underhåll: Eftersom alla rum är på samma nivå är det enklare att utföra underhåll och renoveringar. Städning blir enklare i ett enplanshus eftersom du inte behöver bära städutrustning upp och ner för trappor. Att måla eller byta takmaterial blir också lättare.

Nackdelar med enplanshus:

1. Större tomtbehov: För att få samma boyta som ett tvåplanshus krävs en större tomt. Det här kan begränsa storleken på trädgården eller minska utrymmet för andra utomhusaktiviteter, vilket kan vara en nackdel för dig som värdesätter en stor trädgård.

2. Begränsad integritet: Eftersom alla rum är på samma våning kan det vara svårare att skapa avskilda utrymmen och zoner, vilket kan påverka möjligheten att ha tydliga indelningar mellan exempelvis sovrum och sociala ytor. Till följd av det här kan familjemedlemmar känna att de har mindre privatliv.

Med ett 1,5-eller tvåplanshus kan du spara markyta till en större terrass.

Tvåplanshus – fördelar och nackdelar

Fördelar med tvåplanshus

1. Bättre utnyttjande av tomten: Genom att bygga på höjden ger tvåplanshus mer boyta på en mindre tomtyta, vilket kan lämna mer utrymme för trädgård, garage och andra utomhusaktiviteter. Det här är en stor fördel för familjer som vill ha både ett rymligt hem och en stor trädgård.

2. Mer privatliv: Tvåplanshus möjliggör tydliga separata zoner mellan sovrum och sociala ytor, vilket ger bättre integritet och en lugnare miljö för familjemedlemmar. Att ha sovrum och privata utrymmen på övervåningen och gemensamma utrymmen på bottenvåningen ger mer avskildhet. Det här kan vara särskilt fördelaktigt för familjer med äldre barn eller gäster som stannar över natten.

3. Fantastiska utsikter: Att ha en balkong eller ett sovrum med panoramautsikt är något många drömmer om. Ett tvåplanshus kan erbjuda bättre utsikt, särskilt om det är beläget i ett naturskönt område.

Nackdelar med tvåplanshus:

1. Trappor: En uppenbar nackdel med tvåplanshus är trapporna. De kan vara besvärliga för små barn, äldre personer och de med begränsad rörlighet. Dessutom innebär de extra städning och underhåll.

2. Underhåll: Underhåll av tvåplanshus kan vara mer tidskrävande och komplicerat, särskilt när det gäller utsidan, som att måla om eller byta takmaterial.

1,5-planshus – en mellanväg

Ett 1,5-planshus kan vara den perfekta lösningen för dig som vill ha fördelarna med både enplanshus och tvåplanshus. 1,5-planshus erbjuder även stor flexibilitet i design och layout, vilket gör att du kan anpassa utrymmet efter dina specifika behov och önskemål.

En nackdel är att övervåningen i ett 1,5-planshus ofta har snedtak, vilket kan begränsa användbar boyta och göra det svårare att möblera. Även om trappan inte är lika dominerande som i ett tvåplanshus, finns den fortfarande och kan vara ett hinder för vissa.

Välj antal plan – våra tips

1. Livsstil och din familjs behov: Tänk på din nuvarande livsstil och hur den kan förändras över tid. Om du planerar att bo kvar i huset länge kan det vara värt att tänka på framtida behov, såsom tillgänglighet när du blir äldre.

2. Budget: Din budget kommer att spela en stor roll i beslutet. Tänk på både byggkostnader och framtida underhållskostnader.

3. Tomtens storlek och form: Tomtens storlek och form kan påverka vilket hustyp som är bäst lämpad. Om du har en mindre tomt kan ett tvåplanshus vara mer effektivt, medan en större tomt kan ge dig mer flexibilitet.

Ta första steget mot ditt drömhus

Att välja rätt antal plan för ditt nya hus är ett stort beslut som påverkar både din livskvalitet och ekonomiska investering. På Rörvikshus förstår vi att varje familj är unik och har sina specifika behov och drömmar. Oavsett om du föredrar bekvämligheten med ett enplanshus, det effektiva utnyttjandet av tomtytan med ett tvåplanshus, eller den balanserade lösningen med ett 1,5-planshus, är vi här för att guida dig genom varje steg av processen.

Vi erbjuder expertis och personlig rådgivning för att säkerställa att ditt nya hem blir precis som du vill ha det. Kontakta oss idag för att påbörja din resa mot ditt nya hem!