Familjen ville skapa ett hus att trivas i

Familjen berättar om deras tankar inför och under husbygget. Följ gärna husbygget mm på instagram @hejhuset.

Hur valde ni plats, husföretag och husmodell?
Vi hade tittat på äldre hus, nybyggda villor och tomter under ett år innan vi hittade en tomt som vi föll för. Efter att ha varit runt en del hade vi gjort en bild av vad vi ungefär ville ha för hus när vi själva skulle få vara med och bestämma. Vi hade varit inne i ett hus som Rörvikshus hade byggt och vi kände att det kändes mer gediget och välgjort än många andra hus vi tittat på. Därför föll valet ganska enkelt på att välja Rörvikshus när vi skulle bygga vårt hus. Däremot hade vår tomt speciella förutsättningar och vi hade också en rätt tydlig bild av vad vi ville ha så att inte använda någon modell eller modulhus utan rita huset ganska fritt, tillsammans med Rörvikshus arkitekter, var perfekt för oss.

 

 

Vad kände ni var viktigast med ert nya hus?
Vi ville ha stora sociala ytor, ett härligt kök och mycket fönster för ljusinsläpp. Ett hus att trivas i.

Berätta lite om bygget, från idé till färdig produkt?
I det stora hela gick det rätt smidigt faktiskt. Så klart fick vi några oförutsedda utgifter, i vårt fall, framför allt kring markarbetet. Det svåra var väl alla val, och att göra rätt prioriteringar. Och sen när det var dags att välja var lampor skulle sitta och strömbrytare kunde det ju vara lite knepigt eftersom vi inte visste hur vi skulle leva och röra oss i huset.

 

 

Hur trivs ni med huset idag?
Vi stormtrivs! Eftersom vi är en småbarnsfamilj så känns det som att vi gjort helt rätt prioritering med ett nybyggt hus som kräver mindre underhållsarbete och med stora öppna ytor att röra sig på. Visst, vissa saker hade vi nog gjort annorlunda om vi gjort det idag, men vi trivs otroligt bra.

Vad är ni mest nöjda med?
Att vi gjorde köket och familjebadrummet lite större än vår grundritning, liksom att vi planerade in för ett lek- och pysselrum i anslutning till de sociala ytorna. Och trappan! Den är så himla snygg! Sen är vi väldigt nöjda med att vi har valt alla lister och fönsterkarmar i helvitt och inte den gulare Stockholmsvita kulören som är standard. Det gör stor skillnad för helheten.

 

Några goda tips och idéer till blivande husbyggare?
När det känns som du tagit en miljon beslut och har en miljon val kvar försök då att se dem som positiva val, eftersom du väljer hur ditt hus kommer se ut och ju fler aktiva val du gör desto närmare ditt drömhus kommer du.

  1. Förvaring kan man inte få nog av!
  2. Bygg ett rum extra från vad du tror att du behöver.
  3. Tänk redan från början på trädgårdsplanering, stenläggning, uppfart och utomhusbelysning – inte bara på huskonstruktionen – för att kunna göra en del av det samtidigt som markarbetet och husbygget.
  4. Ha alla beslut och överenskommelser på papper för att undvika missförstånd och komma ihåg allt för det är en lång process.

 

Välj ut de tre bästa sakerna med ert hus.

  1. Det stora köket.
  2. Trappan med vilplan och ett stort fönster för ljusinsläpp.
  3. Planlösningen med lekrum i anslutning till de sociala ytorna.

Missa inte att följa husresan mm på Instagram @hejhuset.