Från husdröm till drömhus – vägen fram till byggstart

Många människor drömmer om att hitta sin plats på jorden. Man kanske hoppar runt från lägenhet till lägenhet för att man aldrig riktigt hittar hem. Eller så köper man en bostadsrätt men tröttnar på grannar som stör på orimliga tider. Man kanske köper ett hus “så länge” – i väntan på att drömhuset ska dyka upp på bostadsmarknaden. Det här är anledningar till att många människor börjar drömma om att bygga sitt eget hus – där allting är anpassat och byggt för det egna behovet och med ens egna favoritmaterial. Vi kallar det för en husdröm.

Vägen till drömhuset – inte alltid en spikrak väg

Alla har vi olika drömmar och framtidsplaner för vårt boende – för en del är det äldre hus där renovering och byggnadsvård får bre ut sig och vara en central del. Andra är inte så kräsna och kan njuta till fullo av massproducerade 80-tals hus med bruna lister och strukturtapeter. Men att bygga ett helt nytt hus från grunden är något speciellt – det håller nog de flesta, som har gjort den resan, med om. Men självklart är inte vägen från husdröm till drömhus alltid spikrak. Man måste ta höjd för oförutsedda händelser som kan bromsa processen eller helt stanna upp den under en kortare period. Då kan det vara skönt att anlita experter som leder en tryggt genom hela processen. Det är också bra att ha med sig tålamod och handlingskraft in i projektet. Men en sak som är säker – när ni väl kliver in i ert nya hem kommer allt att vara värt det. I ett hus byggt där era drömmar blivit förverkligade kommer ni att kunna njuta av livkvalité i många år.

Men hur gör man när man vill gå vidare med sin husdröm? Man längtar och väntar på rätt tillfälle i livet att faktiskt ta det där första steget från att drömma till att börja planera sitt drömhus. Är du en av dem som har en dröm om att någon gång bygga ett nytt hus som är anpassat och ritat efter just dig – och de som du ska dela hem med? Självklart finns det många saker som påverkar om man har möjligheten att göra verklighet av sin dröm. Det är väl ingen hemlighet att kunskap, tid och pengar är bland det viktigaste för att ett husbygge ens ska vara möjligt?

Viktigt att hitta rätt tomt

Ett av de första valen som ni kommer att stå inför när ni väl har bestämt er för att bygga nytt är självklart tomten. Tomten bör ligga någonstans där ni tror att ni kommer att trivas, inte bara i ert nybyggda drömhus, utan också i grannskapet om det ligger bland flera hus eller att naturen är rätt för er om det ligger mer för sig självt. Har ni barn eller har tänkt att bilda familj så är även närheten till skola och förskola en viktig detalj i valet av tomt. Ibland har man en dröm om en speciell stadsdel i en större stad och det kan vara svårt att hitta en passande tomt – men ibland dyker de upp. Det kan helt enkelt vara så att jakten på tomt tar längre tid än man tror. När ni väl har hittar er tomt kommer mycket att falla på plats – även om det är en lång bit kvar till inflytt.

Alla drömmar är olika och detsamma gäller för människors drömhus. För en del är det lyx, flärd och kvadratmeter som kommer högst på prio-listan – för andra är det funktionalitet, ljusinsläpp och rymd.

Hitta inspiration och anlita en arkitekt

För att minska risken att hamna på en guppig väg mot drömhuset är det en fördel att välja ett arkitektritat hus och ta hjälp av professionella arkitekter och hustillverkare. Det kan vara inspirerande att titta på andra människors nybyggda hus för att hitta inspiration, råd och tips på sådant som andra tycker är viktigt. Om inte för att komma ihåg att tänka på detaljer – som exempelvis ljusinsläpp och placering av en eventuell eldstad.

När man bygger ett nytt hus är det viktigt att lägga fokus på det som är viktigast för en själv – men ändå kunna planera och fokusera på allt runtomkring. Ett nytt hus är just ett nytt hus med allt som hör till – isolering och grund till planlösning och detaljplanering in i minsta detalj.

Hos oss på Rörvikshus brinner våra arkitekter för att rita hem utifrån era drömmar och ideer. Tillsammans med er som kund går vi igenom allt från planlösningar och byggkrav till tomtens förutsättningar och era val av material. För vissa är det viktigaste att huset är användbart och gör vardagen smidig och lätt, för andra är det färg, form och planlösning som är huvudfokus och för en del är det husets känsla och samspel med tomtens inslag av natur. Vad som än är viktigast för dig så kan våra arkitekter hjälpa er med er dröm.

På Rörvikshus är husen arkitektritade efter varje kunds specifika önskemål och behov. Har du tiden, budgeten och tomten? Då är det dags att släppa taget om drömmen och göra verklighet av den!