Inifrån och ut – förläng ditt boende utomhus

Med sommaren i antågande är det dags att flytta ut en del av vardagen och njuta av livet utomhus. För många av oss innebär det här en chans att skapa nya, härliga rum i trädgården. Läs vidare för att ta del av inspiration och praktiska tips för att göra din trädgård eller uteplats till en naturlig förlängning av ditt hem.

Planera din uteplats

Planera efter väderstreck

Det är en smart idé att börja planera din trädgård samtidigt som du planerar ditt hus, för att inne- och uteliv ska samspela på ett bra sätt. Börja med att kartlägga din tomt eller trädgård med hänsyn till väderstrecken. En uteplats i öster fångar morgonsolen – perfekt för en frukost i det fria. Är kvällssolen det du längtar efter? Placera din altan eller terass där du kan njuta av solnedgången.

Välj funktion efter plats

Fundera över vad du vill använda din trädgård eller uteplats till. En loungedel för avslappning, en matplats för att umgås, eller en avskild hörna för läsning? Placering och funktion går hand i hand.

Skapa rum i trädgården

Avskärma för avskildhet och atmosfär

Du kan skapa avskilda rum i trädgården genom av dela upp den med hjälp av staket, murar eller växter som häckar och buskar. En grön vägg är inte bara vacker att se på men bidrar också till en ombonad och avskild känsla. Du kan också använda stora krukor för att dela av utrymmen – en enkel lösning för att snabbt kunna anpassa din trädgård efter olika behov och säsonger.

Golv och tak

Använd pergola, markiser, eller naturliga tak som träd eller klätterväxter över spaljéer för att ge skydd och en ombonad känsla. De här elementen tillför också vertikalitet och en extra dimension till din utomhusmiljö. Glöm inte heller att markera olika utrymmen med markbeläggning som trätrall, grus eller sten som definierar de olika rummen. Ett annat sätt att dela upp tomten är att anlägga gångar eller vattenelement.

Växthus

Att ha ett växthus är som att ha ett extra rum placerat mitt i naturens skönhet, där glasväggarna erbjuder skydd samtidigt som de släpper in ljus och värme. I det här ljusa och inbjudande utrymmet kan du förutom odlingen skapa en personlig oas för avkoppling och kreativitet eller socialt umgänge.

Utekök

Visst vore det härligt att kunna laga mat utomhus? I ett utekök kan du tillaga allt från enkla grillmåltider till mer avancerade rätter, omgiven av naturen. Ett välplanerat utekök med grill, diskho, arbetsytor och bra förvaring gör sommarens matlagning smidig och social. Det är perfekt för att engagera familj och vänner i matlagningsprocessen utan att behöva springa in och ut från huset.

Möblera och inred din uteplats

Prioritera sittplatser

Investera i bekväma soffor, fåtöljer, och matstolar som matchar din uteplats ändamål. För det lilla utrymmet är ett par stolar och ett litet bord tillräckligt för att njuta av morgonkaffet eller en eftermiddagsfika. Om utrymmet tillåter, varför inte investera i ett större matbord med bekväma stolar? Ett välvalt matbord blir en naturlig samlingspunkt och bidrar till många timmars umgänge och avkoppling.

För den som verkligen vill ta vara på sommarens alla möjligheter erbjuder en loungegrupp med mjuka soffor och fåtöljer en känsla av ett extra vardagsrum under bar himmel. Här kan du sjunka ner, njuta av en bok, eller helt enkelt slumra till för en stund. Solstolar eller solsängar är ytterligare ett tillägg som förvandlar din trädgård eller uteplats till en lyxig resort där du kan koppla av i solen eller ta en välförtjänt tupplur.

Belysning och värme

Belysningen är minst lika viktig ute som inne. Ett enkelt sätt att höja atmosfären är att använda olika ljuskällor. Sprid ut ljuskällor som solcellslampor, ljusslingor och små utomhuslampor för att skapa en ombonad och välkomnande atmosfär. Värmelampor är utmärkta för att förlänga de svalare kvällarna och öka mysfaktorn.

Textilier

Använd mattor, kuddar och plädar för att skapa en inomhuskänsla utomhus. Mixtra med textilier i olika mönster och färger för att ge din uteplats en personlig och inbjudande känsla. Satsa på en matta i plast som klarar av att ligga ute hela sommaren och som enkelt kan torkas av. Kuddar och plädar kan du eller förvara i en låda på uteplatsen eller ta med dig in.

 

 

 

 

En loungegrupp på altanen ger ett intryck av ett extra vardagsrum utomhus. 

Uppfyll dina husdrömmar med Rörvikshus

När vi ritar och skapar ditt drömhus, anpassar vi oss efter din budget, din tomt och dina behov. Välj att utgå från en av våra färdiga husmodeller eller skapa ett helt personligt, skräddarsytt hus med en av våra arkitekter. Du hittar mer inspiration och information på vår hemsida.

Alla dina husdrömmar kan bli sanna med oss på Rörvikshus. Boka ett förutsättningslöst möte med oss idag!