Klassiska drömhus

Rymligt och elegant med detaljer från sekelskifteshusen i Stockholms innerstad.
- Det händer ofta att vi vaknar upp och undrar om vi verkligen bor här. Det känns som en dröm, säger ägarna Peter & Sanna Bertilsson.

Tänk dig att du står med en bit mark som du kan göra vad du vill med. En drömsituation eller hur? Peter och hans sambo Sanna har fått uppleva detta. Men att skapa sitt drömhus är lättare sagt än gjort. Vi lade ner otroligt mycket arbete på att leta inspiration. Vi hade en gigantisk mapp med tusentals inspirationsbilder, säger Peter. Att förmedla en husdröm till en arkitekt, som i sin tur ska förmedla en korrekt ritning till en byggfirma, är allt annat än lätt. Framför allt om man inte vill att kostnaderna ska skena iväg rejält.

Extremt stor research
Familjens val föll till slut på Rörvikshus. – Jag gjorde även här en extremt stor research och Rörvikshus var utan tvekan det bästa alternativet. Dels för att arkitekten kunde rita ner vår dröm på papper med läskigt bra precision och dels för att de inte har några dolda kostnader. Många hustillverkare har en tillvalskatalog som är större än själva huskatalogen. Så var inte fallet här, berättar Peter. 

Hur lång tid tar det då att bygga sitt drömhus?
Vid första anblicken av huset kan man få uppfattningen att det tar ett decennium. Men att färdigställa sekelskiftsdrömmen ovan tog vara åtta månader. – Det är helt galet fort om man tänker på hur stort det är och alla detaljer vi har både inne och utanpå huset, säger Peter.

 

En ännu bättre version
Och visst har Peter och Sanna inte snålat när det kommer till detaljer. Takfötterna är inspirerade av de gamla sekelskifteshusen i Stockholms innerstad – och ett miniatyrhus på Astrid Lindgrens värld. – Jag skickade en bild på miniatyrhuset till arkitekten som fixade en ännu bättre version till vårt hus, berättar Peter.

Det fanns en tydlig tanke bakom takfotsdetaljerna. Peter berättar att tanken från början var att bygga en traditionell pampig sekelskiftesvilla. Detta märks tydligt i hela bostaden – med både liggande och stående panel, tidsenligt dörrfoder och socklar – samt en imponerande takhöjd på 2,90 meter. – Det ska kännas som en riktig grosshandlarvilla. Vår matsal till exempel är som gjord för långa middagar som aldrig tar slut. Den har fått den bästa placeringen i hela huset. Även vardagsrummet är stort, rymligt och elegant inrett.

Sanna om att bygga sitt drömhus:
Detaljer jag är särskilt nöjd med:
”Vi har lagt mycket tid på sådana detaljer man inte så enkelt kan ändra i efterhand, både exteriört och interiört. Invändigt har vi till exempel valt golv-, tak- samt fönsterlister som varken var standard eller kunde monteras enligt standard. Det innebar rejält ökade kostnader bara för det arbetet, men vi är så glada att vi tog detta val då det verkligen sätter en fin och gedigen prägel i huset och skapar den ”äldre” känslan som vi eftersträvat. Likaså har vi valt ett platsbyggt kök som egentligen var långt över vår budget, men som i efterhand känns som ett givet val. Vi har också valt en takhöjd på 2,90 meter på bottenplan, vilket är långt över standard för de flesta husleverantörer. Rymden och känslan detta ger är något de flesta reagerar på när de kliver in hos oss och vi har inte ångrat detta en sekund”

Hur trivs jag nu:
”Att bygga hus och lämna Stockholms city var inte självklart för mig utan Peter hade jag kanske inte suttit här idag. Jag älskar att bo i vårt hus och ångrar inte en sekund att vi gav oss in på husbyggarresan. Jag njuter av att komma hem varje dag och ser fram emot att fortsätta utveckla vårt hus och tomt. För en sak är säker, vi är inte klara ännu, många projekt kvarstår innan vi är i hamn”

Du har verkligen byggt huset som alla drömmer om. Orkar alla med ett sådant jätteprojekt?
– Självklart blev det mycket planering. Men faktum är att Rörvikshus gjorde det otroligt enkelt. De fanns med i hela processen och gjorde det till ett nöje. Alla, från säljavdelningen till arkitekterna, var så otroligt enkla att samarbeta med. Och tryggheten att det inte skulle dyka upp några extra kostnader var också viktig.

Du hade en tydlig bild i huvudet av det hus du drömde om? Blev det som du tänkt dig?
– Bättre till och med! Jag kan knappt fatta att jag bor så här bra. Ibland vaknar jag upp och känner att jag bor på ett lyxigt hotell.

Köket måste vara en plats där man trivs

Det Sanna är mest stolt över är dock köket. Ett härligt stort lantkök som rymmer ett helt kocklandslag – eller kompisgänget och alla deras barn. Här finns stora arbetsytor och fönster ut mot skogen och gräsmattan. – Det var det viktigaste för mig, att ha ett kök där det aldrig känns trångt. Man hamnar ju ofta i köket och det måste vara en plats där man trivs. Resten av bostaden då? Den skäms inte direkt Peter och Sanna över heller. På övervåningen finns två stora rum för barnen och två lyxiga badrum. Här finns även ett stort sovrum med ett härligt dressingroom. Tanken är att barnen ska kunna bo kvar även efter att de gått ut gymnasiet. Därför är barnens rum så pass stora att en tankspridd och fartfylld 18-åring kan bo där. I källaren finns en härlig relaxavdelning – med bastu och lyxigt duschrum. – Det är perfekt när vi har några kompisar på besök. Eller när vi vill koppla av en lördag. Det känns som att ha ett spa hemma, säger Peter.