Nio saker ni bör tänka på när ni bygger en arkitektritad villa

Smarta lösningar, optimerad boyta och välplanerade tomter – personligt, unikt och genomtänkt. Det finns många anledningar till att bli nyfiken på arkitektritade villor. Visst låter det lockande? Vem vill inte bo i ett hem som är anpassat och ritat efter egna behov och önskemål? Men det är viktigt att tänka igenom ett så stort beslut som att bygga en arkitektritad villa – fundera och planera noga. Här går vi igenom nio punkter med information som kan vara nyttigt att ha koll på vid ett husbygge man gör tillsammans med en arkitekt.

1. Tänk igenom och planera projektet grundligt

Ett litet frö är sått och drömmarna om att bygga ett eget hus ska bli verklighet. Det kan vara pirrigt och kännas overkligt. Ni kanske inte riktigt kan förstå att ni inom en greppbar framtid kommer ta klivet in i erat helt unika hem – ritat för er. Men nu är det faktiskt läge att stå kvar på jorden med båda fötterna. Det är mycket som ska planeras och många bitar som ska klaffa. Om ni är två eller fler som ska bo – och bygga – tillsammans är det viktigt att gå igenom hur ni ser på projektet och vad ni har för förväntningar, både på projektet i stort och på varandra.

2. Tomten – en begränsning eller möjlighet?

Har ni hittat eran tomt? Att hitta en tomt som uppfyller alla de önskemål och drömmar som ni har om er framtida tomt är inte alltid lätt. Men lediga tomter finns och ni kan hitta dem genom att hålla koll på bostadsplattformar – där brukar lediga tomter listas. Även här hittar ni lediga tomter. Om ni verkligen är ute efter en specifik plats – fråga markägaren om ni får köpa loss mark! Det är tomten som är själva grunden för er arkitektritade villa och det kan vara bra att ha med sig att marken både kan begränsa och öppna upp möjligheter för er.

Vad kostar det egentligen att bygga en arkitektritad villa?

3. Vad kostar det att bygga en arkitektritad villa?

Det här är en fråga som är lika rimlig att ställa som svår att svara på. Självklart kostar det och alla människor kommer inte till en punkt i livet där det ens är en möjlighet. Allt från att gjuta en bottenplatta till att skruva dit ett sista fönsterlås kostar. Och självklart så behöver även en arkitekt ta betalt för sitt arbete. Man kan såklart försöka vara med och göra en del själv, men genom att anlita ett professionellt byggföretag går det att effektivisera projektet – både i tid och pengar.

4. Att låna till nybygge

Med tanke på att allt kostar – från köp av tomt till slutbesiktning av färdigt hus – är det inte konstigt om ni inte har möjlighet att finansiera allt ur egen ficka eller ens med en bostadsförsäljning av nuvarande boende. Men här finns det möjligheter – det finns något som kallas byggnadslån (det kan också heta byggnadskreditiv eller byggnadskredit beroende på vilken bank ni söker hos). Med ett byggnadslån betalar ni helt enkelt bara ränta för den del ni använder i takt med att byggprocessen pågår. Efter att byggnationen är klar övergår det till ett vanligt bolån och där gäller således vanliga bolåneregler som exempelvis att ni behöver ha en kontantinsats på 15 procent eftersom att banken högst får låna ut belopp som motsvarar 85 procent av fastighetens marknadsvärde. Hur mycket ni får låna beror givetvis också på anställning, inkomster och besparingar.

När ni bygger hus behöver ni ha både en budget och en buffert. Ibland blir exempelvis material dyrare än väntat – för även den minsta plankan kostar.

5. Budget och buffert – en trygghet

Det här är en av de viktigaste punkterna. Att sätta upp en budget för att bygga hus är viktigt. När ni vet hur mycket som ni har att röra er med är det enklare att navigera sig fram bland hustillverkare, arkitekter och entreprenader. Hur stor budget ni bör ha och hur ni ska dela upp utgifterna beror på många olika faktorer – som exempelvis arkitektens erfarenhet och meritlista, hustillverkare, materialval, storlek på huset och var tomten ligger. Vårt tips är således att vara noga med budgeten – och ha en backup-plan ifall oförutsedda utgifter dyker upp – alltså en buffert.

6. Hitta en arkitekt som passar er och huset ni har tänkt bygga

En arkitekt kan vara nischad på olika husstilar och varje arkitekt är också en människa med egna idéer, tankar och erfarenheter. Men utifrån era önskemål och idéer kan en arkitekt hjälpa er att ta fram ert drömhus. Tillsammans med arkitekten går ni igenom allt det som behöver gås igenom – från planlösningar och husstil till byggkrav och tomtens förutsättningar. Hos Rörvikshus har vi flera arkitekter, med lång erfarenhet av att rita kundanpassade hus, som kan hjälpa er med ert nya hem.

Innan tillverkningen av huset drar igång behöver ni söka bygglov och få startbesked.

7. Hitta rätt byggstil och ändra planlösning

Det är ju faktiskt inte säkert att ni bara har en favoritstil på hus – det finns ju mängder av snygga hustyper; funkis, herrgårdar, New England eller ett klassiskt för att nämna några. Här gäller det att fundera ordentligt. Vad passar på tomten? Vilka hus passar er bäst? Hur kan man anpassa planlösningarna i de olika hustyperna? Hur ser ni på framtiden? Ska det få plats fler personer än er själva, som framtida barn exempelvis? Allt det här hjälper givetvis arkitekten till med – men det är ni som ska bo där så ni måste vara nöjda in i minsta detalj – eller kompromissa med varandra. Det som är viktigast för dig kanske är mindre viktigt för din partner och vice versa. Men kan man ändra planlösningar hur som helst? Självklart går det att anpassa husen in i minsta detaljer – så länge man inte ruckar på säkerheten.

8. Ha koll på bygglov

För att ert husbygge ska kunna dra i gång behöver ni först få ett startbesked efter er bygglovsansökan. Det här kan gå snabbt eller ta tid, beroende på kommun, antal bygglovsansökningar som kommit in och hur snabba handläggarna på kommunen är helt enkelt – därför är det bra att vara ute i god tid med ansökan. Detaljer som inte kräver bygglov kan ni vänta med att spika eftersom ni kan bestämma allt sådant senare. Se till att få in de handlingar som behövs så snart ni har bestämt er så kan ni flytta in i ert drömhus tidigare.

Är målbilden ett fönster där ni kan sitta och titta ut över höstklädda träd?

9. Håll kvar er vision och målbild

Om det börjar storma, bildligt talat, eller om det kommer motgångar, som sena leveranser på specialbeställt material eller om vädergudarna ställer till det, stanna kvar med era visioner och era målbilder. Det kommer lösa sig – bygger ni hus med Rörvikshus har ni en stabil och trygg partner på vägen mot drömmar och framtidsvisioner. Men det är viktigt att ha tålamod – allt går inte att förutse och det som går förutse har vi tillsammans tagit höjd för.

 

Vi på Rörvikshus tillverkar hus ritat av erfarna arkitekter med kundens önskemål i fokus. Vi brinner för att våra kunder ska få flytta in i sina drömhem.