Skandinaviskt modernt hus som passar in i miljön!

När Johanna och hennes familj gick i husbyggardrömmar så hade de redan en plats på landet som de ville bygga på. Läs om familjen Gustavssons byggresa.

Huset monteras.

Hur valde ni plats, husföretag och husmodell?

När vi gick med husbyggardrömmar så hade vi redan en plats på landet strax utanför Tranås som vi ville bygga på. Vi skissade själva en grov planlösning med de sakerna som vi tyckte var viktiga att ha med i ett hus. Sen började vi titta runt! Ganska snart var det ett par husföretag som vi fastnade för och bestämde träff med.

Vad kände ni var viktigast med ert nya hus?

Det viktigaste med vårt hus var tre olika saker. Vi ville ha en matplats som var ljus och luftig och integrerad med kök och vardagsrum, men köket och vardagsrummet skulle inte vara i samma öppna planlösning. Vi ville ha ett tvåvåningshus där trappan inte var placerad direkt innanför entrédörren. Det tredje var att vi ville ha klädkammare till alla sovrum, för att slippa lösa garderober. Detta är en toppenbra lösning, barnens är halva fylld med leksaker och halva med kläder. Utvändigt var det viktigt att vi ville ha ett modernt hus men som passade in på vår naturtomt.

Våra barn var små och vi hade varken tid eller kunskap att bygga huset, därför valde vi Rörvikshus och ett lokalt byggföretag att tillverka och resa huset åt oss. Vi byggde själva ett garage parallellt med husbygget och gjorde markarbetet innan.

Hur trivs ni med huset idag?

Vi trivs bra. Vi har ett underbart läge på vårt hus, och vi känner att det blev som vi tänkt oss med de allra flesta detaljerna. Vi känner själva (och hör ofta från andra) att huset smälter in bra i naturen runt om, det känns som om det alltid har varit här trots att det är nytt.

Vi hörde från byggarna att när huset kom passade allt så bra. Vi valde Rörvikshus bla för att vi ville ha bra kvalité och det tycker vi att vi fick.

Några goda tips och idéer till blivande husbyggare?

Tänk noga igenom vad er familjs behov är och hur det kommer att ändras. Bor man som vi på landet är det exempelvis viktigt med en groventré där man kan komma in smutsig. Det kan vara klokt att från början investera i en bra lösning för att få till en billigare driftskostnad, jag tänker på värme och ventilation. Tänk efter vad ert behov är och vad energiberäkningen ger.

När vi flyttade in var huset klart så vi kunde lägga mycket tid på utomhusmiljön, byggt altaner och utformat trädgården. Precis som vi vill ha det.

 

Vad är ni mest nöjda med?

Mest nöjda: Helheten! Men matplatsen är också en favorit i huset, både för att det är en underbar plats för måltider men också en härlig plats för umgänge eller bara sitta där i gungstolen och dricka kaffe.

Fint räcke i massiv ek är en vacker detalj.

Välj ut de tre bästa sakerna med ert hus.

Huset passar in i miljön! Den svarta slamfärgen och liggande panel gjorde att det blev ett modernt men sobert intryck som vi ville ha.

Helheten, huset känns harmoniskt och avslappnat. Vi har valt ytskikt som passar oss med mycket trämaterial, ljusa toner på väggar, mörkare golv. Vi inspireras av det vi har utanför våra fönster.

Planlösningen! När man bygger själv och det är ett hus som ritas efter våra behov så blir det bra.

Trädgårdsarbete.

Blixtra, en av familjens två katter ligger och njuter i närheten av hemmet.