Träffa familjen Grönwall i deras nybyggda hus

Anna i familjen Grönwall berättar om hur deras byggresa har sett ut - från skiss till färdigt hus.

Hur valde ni plats, husföretag och husmodell?

När vi väl bestämt oss för att lämna Stockholm för Skåne var valet enkelt. Mina föräldrar och min syster med familj bor i och i närheten av Vejbystrand och har även dom byggt via Rörvikshus. Med deras goda erfarenheter kändes valet givet. Tomter fanns det några stycken att välja mellan på gatan och såhär i efterhand kunde vi inte gjort ett bättre val. Med ett enplanshus framför oss gör att vårt trädäcket badar i sol långt in på sommarkvällarna. Husmodellen tog vi fram tillsammans med Rörviskhus arkitekter, vågar inte ens tänka på hus många gånger vi ritade om huset innan vi landade rätt.

Vad kände ni var viktigast med ert nya hus?

 Vi ville ha ett hem med öppna sociala ytor utan att för den delen tappa väggar att möblera mot. Vi bestämde oss relativt tidigt för ett 1 ½ plans hus då detaljplanen tillät det.

Berätta lite om bygget, från idé till färdig produkt?

För oss var det en relativt lång process, ritade som sagt om huset många många gånger innan vi blev nöjda och hittade en planlösning utan för många kompromisser. Första idén är nog ganska långt ifrån vad som egentligen blev när jag tänker efter.

Det var oerhört spännande att följa processen från utmätning, gjutning av platta, resning av huset osv.. Roligast var såklart de sista veckorna när man såg hemmet växa fram på riktigt. Väldigt tacksam över kontakten och flexibiliteten hos byggföretag (LM-bygg) som gjorde allt för att vi skulle bli nöjda (flyttade bl.a. en dörröppning för att en inköpt möbel skulle få plats).

Hur trivs ni med huset idag?

Vi trivs mycket bra, efter snart 3 år i huset börjar de flesta projekten landa även om vi nog aldrig kommer bli helt klara. Är man klar med ett projekt kommer man alltid på något nytt som man vill förändra, framförallt i utemiljön.

Härlig pergola som ger bekväm skugga när solens strålar lyser som starkast.

Vad är ni mest nöjda med?

Vi uppskattar först och främst klädkammare som är i direkt anslutning till vår groventré, där ryms familjens alla skor, ytterkläder, träningsprylar och annat som inte används dagligen. Med två barn i huset är förvaring verkligen a och o.

I direkt anslutning till groventrén finns köket, vilket underlättar när man kommer hem med matkassar. Det var något vi tänkte på, att man inte ska behöva gå igenom hela huset med matvaror utan att det gå snabbt och enkelt att bära in. Även om planlösningen är öppen tycker vi att vi lyckats få in väggar att möblera mot. Tex. väggen som delar av ”kyrkan” (vårt tv-rum i vinkel som har öppen upp i nock fick arbetsnamnet kyrkan av byggarna och har hängt kvar sedan dess). Mot detta rum har vi en vägg som gränsar av, vilket gör att rummet blir lite lugnare samtidigt som vi får en fin vägg att möbler mot.

Den stora entrén är placerad mitt på huset från gatan sett, tycker det är trevligt att det är tydligt utifrån var man har entrén. Extra fint också när man på julen hänger kransar på dubbeldörrarna. På övre plan har barnen en sovavdelning och längre fram ett eget tv-rum, viktigt att tänka framåt och inte enbart vad som är viktigt här och nu. Vårt stora sovrum har en walk-in-closet som är väldigt praktisk, den kunde varit större!

Fönsterna är vi väldigt nöjda med, spröjsade fönster ger karaktär och det är väl värt att investera i MPG (genomgående spröjs), fönsterna är en viktig del och det är detaljerna som i slutändan gör skillnaden. Samma med ytterdörrarna, våra speglade från NorDan tycker vi mycket om. Framförallt dubbeldörrarna med överljus!

Några goda tips och idéer till blivande husbyggare? 

Studera planlösningar och fundera över var ni vill ha era ytor. Välj hus efter tomt och inspireras på sociala medier! Lägg tid på att planera eluttag, inte minst utvändigt (för högtalare, robotgräsklippare, belysning osv.)

Välj ut de tre bästa sakerna med ert hus.

Köket
Ljusinsläppet
Dubbelvask i badrummet!