Trender kommer och går, men vissa består – hustrender 2024

Dagens trender inom arkitektur och inredning reflekterar en strävan efter personligt uttryck, hållbarhet och funktionalitet. Naturnära design möter starka färger, mönster möter mönster och retro möter framtid. Fortsätt läsa för att utforska och inspireras av de ledande trenderna som formar våra hem idag.

Biofil design

Biofil design är en designfilosofi som strävar efter att skapa starkare kopplingar mellan människor och naturen genom att integrera naturliga element i den byggda miljön. Det handlar om mer än bara estetik; det är en holistisk syn på arkitektur och inredning som erkänner de djupgående effekterna som naturen har på vårt välbefinnande och vår hälsa. Det kan spekuleras att den naturnära trenden kommer från en önskan att koppla bort från den stress och den konsumtion som präglar samhället idag. Genom att införliva direkt natur, indirekt natur och naturliga mönster i hemmen, syftar biofil design till att förbättra kognitiv funktion och främja en känsla av lugn.

Biofil design i praktiken

I praktiken kan det här innebära att du använder naturliga material som trä och sten, inte bara för deras hållbarhet och skönhet, men också för att de ger en taktil och visuell länk till naturen. Det kan också innebära designlösningar som stora fönster som erbjuder rikligt med naturligt ljus och vyer över gröna utomhusmiljöer, eller användningen av gröna färger och växter. Vattenelement och rumsliga konfigurationer som efterliknar naturliga landskap, är andra exempel på hur biofil design kan manifestera sig i moderna hem.

Trä och naturmaterial dominerar

Trä fortsätter att vara ett favoritmaterial i både exteriör och interiör, och nu ser vi en ännu starkare trend mot användningen av naturmaterial. Det är till exempel trendigt med möbler och köks- och garderobsluckor i trä.

Naturfärger

Jordnära toner hjälper till att smälta samman våra hem med sin miljö och bidrar till en känsla av lugn och harmoni. Ett exempel är den trendiga järnvitriolfasaden som ger träet en grå eller gråbrun nyans. Det ger intrycket av obehandlat trä som väderpåverkats under flera år.

 

Hållbarhet i varje detalj

I en tid där slit-och-släng-eran verkligen är över, betonas vikten av att underhålla och vårda det vi har. Det mest hållbara huset är det som aldrig rivs, och detta uppnås genom färre bärande väggar och användningen av pelarkonstruktioner som möjliggör ombyggnationer och anpassningar över tid. Vi på Rörvikshus ritar personliga hus efter dina drömmar och önskemål, och lägger vikt vid att ditt hem ska kunna anpassas och förändras när dina behov gör det.

Mindre villor

Storleken på våra villor krymper, men varje kvadratmeter är genomtänkt för maximal användning och flexibilitet. Det här är en logisk utveckling i en värld där effektivitet och funktionalitet är värdefullt, men också som ett svar på miljömedvetenhet där mindre hus betyder mindre resursanvändning.

Hemmakontoret

Hemmakontoret har utvecklats från att vara en tillfällig lösning under pandemin till att bli en permanent och central del av det moderna hemmet. Den här förändringen reflekterar inte bara en förskjutning i arbetslivet, där distansarbete blivit alltmer accepterat och vanligt, utan också en bredare förståelse för hur viktigt det är att ha ett välutformat arbetsutrymme hemma för produktivitet och välbefinnande. I designen av hemmakontoret läggs stor vikt vid att skapa en miljö som främjar fokus och effektivitet, samtidigt som det inte kompromissar med komfort eller stil. Hemmakontoret får i många fall tjäna flera syften och exempelvis fungera som gästrum.

Smarta hem

Teknologin i hemmen fortsätter att utvecklas, och 2024 ser vi att smarta hem-tekniken inte bara är en lyx utan en integrerad del av huset. Allt från belysning till värme och säkerhetssystem kan nu styras enkelt via mobilen, vilket inte bara höjer komforten utan också effektiviserar husets energianvändning.

 

Hemmakontoret har utvecklats från att vara en tillfällig lösning under pandemin till att bli en permanent och central del av det moderna hemmet.

Inredningstrender

De aktuella inredningstrenderna präglas av en spännande mix av färger, former och nostalgiska influenser. Det personliga uttrycket står i centrum med djärva mönstermixar, livfulla färger och lekfulla former.

  • Färg och liv: Trots en ökad användning av neutrala och jordnära toner i stora delar av hemmen, finns det ett tydligt sug efter glada och pigga färger. Den här trenden reflekteras i väggkulörer, konstverk och inredningsdetaljer som bryter av det lugna och skapar dynamiska och energigivande utrymmen. Från djärva och klara färger till subtila pasteller – allt är tillåtet.
  • Mönstermix utan gränser: Allt från gröna lövverk och snirkliga blommor till geometriska rutor och abstrakta former får plats i samma rum. Inspirerade av 1960-talets design, tar geometriska och grafiska mönster stor plats i inredningen. Trenden är en hyllning till frihet och kreativitet, där den enda regeln som gäller är att inte begränsa sig.
  • Retro möter framtid: Återblickar till tidigare årtionden fortsätter att inspirera, med en stark nostalgi för 60-, 70-, 80-, och 90-talens estetik. Inslag som färgat glas, starka kulörer och lekfulla former gör comeback med en modern vinkel. Det här är en inbjudan att blanda och matcha, att hitta unika second hand-fynd och att våga sticka ut.

Skapa ditt drömhus med Rörvikshus

Hur ser ditt drömhus ut? När du väljer Rörvikshus kan du välja att utgå från en av våra befintliga husmodeller eller skapa ett helt unikt, skräddarsytt hus. Vi skapar tillsammans ett hem som speglar dig och din stil – som anpassar sig, förändras och växer tillsammans med dig och din familj.