Varför en putsad fasad är ett smart val för ditt drömhus

Att välja rätt fasadmaterial är avgörande för både husets estetik och funktion. Ett material som allt oftare står i fokus är puts, tack vare dess många fördelar. I det här inlägget utforskar vi varför puts är ett utmärkt val för ditt Rörvikshus.

Historia

Putsfasadens historia är en berättelse som sträcker sig från antikens civilisationer till modern tid. Genom tiderna har putsen anpassats och utvecklats, men dess grundläggande komponenter – kalk, sand och vatten – har förblivit desamma.

I dess tidigaste form kan användningen av puts spåras tillbaka till de gamla egyptierna och romarna, som var pionjärer i att använda en blandning av kalk, sand och vatten. Den enkla blandningen gav en hållbar och dekorativ yta som inte bara förskönade byggnader utan också skyddade dem mot elementen. I Romarriket utvecklades konsten att använda puts till nya höjder, med tekniker som möjliggjorde skapandet av släta och ibland dekorerade ytor som imponerar på oss än idag.

Under medeltiden började puts användas i Norden, men det var inte förrän under 1800-talet som användningen av tekniken blev vanlig. Då var ofta syftet att få trähus att efterlikna de mer eftertraktade stenhusen.

Funktionalismen – en ny era för putsen

1930-talets funktionalism markerade en ny era för putsen, då den blev en central del av den modernistiska arkitekturen. Funkishusen från 1930-1960-talet, illustrerar hur putsen inte bara användes som ett praktiskt material utan också som ett viktigt estetiskt element. Putsade fasader framhävde de rena linjerna och den minimalistiska designen som var framstående för den här perioden.

Varför puts?

Puts har genom tiderna använts som ett populärt fasadmaterial, och dess tidlösa charm och hållbarhet gör det till ett utmärkt val även idag. En väl utförd putsfasad är inte bara snygg utan har även en imponerande livslängd och kräver minimalt underhåll, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val på lång sikt.

Ett tidlöst val

Puts är ett mångsidigt material som ger ett stilrent intryck och kan användas till olika husstilar. Från klassiskt till modernt, kan putsfasader utformas för att komplettera husets arkitektur och omgivande landskap.

I moderna hem används ofta puts för att skapa släta, enhetliga ytor som spelar med ljus och skugga för att framhäva rena linjer och geometriska former. En vit eller ljusgrå puts kan förstärka den minimalistiska estetiken, medan en mörkare ton kan skapa en dramatisk bakgrund för arkitektoniska detaljer. Genom att blanda in pigment kan putsen färgas i nästan vilken nyans som helst, vilket ger dig friheten att anpassa färgschemat efter önskemål. Textur kan också varieras, från helt slät till grov och rustik, vilket tillför en ytterligare dimension till husets karaktär.

Hållbarhet och livslängd

En av de mest övertygande anledningarna till att välja puts som fasadmaterial är dess hållbarhet. En korrekt applicerad putsfasad kan hålla i upp till 40-50 år utan större underhåll. Putsens förmåga att ”andas” bidrar till dess hållbarhet. Det möjliggör en effektiv avdunstning av fukt och minimerar risken för fuktskador och sprickbildning.

Underhåll

Putsfasader behöver minimalt underhåll. Bortsett från regelbunden rengöring, vanligtvis endast nödvändig för ljusa putsfärger, behöver en putsad fasad sällan ytterligare underhåll. Det här kontrasterar starkt med alternativa material som trä, som kräver regelbunden målning och underhåll, vilket kan bli kostsamt över tid.

Miljövänligt

Puts är även ett miljövänligt val. Det består ofta av naturliga material som kalk och cement, vilka bidrar till en hållbar byggprocess. Dessutom, genom att fungera som ett naturligt isolerande lager, kan puts bidra till att förbättra husets energieffektivitet, vilket minskar både energiförbrukningen och driftskostnaderna.

Skuggorna faller över fasaden och framhäver de rena linjerna. Putsfasaden ger ett minimalistiskt men mäktigt intryck.

Bygg ditt putshus med Rörvikshus

När du väljer putsfasad för ditt Rörvikshus, använder vi det innovativa fasadsystemet StoVentec. Det är tvåstegsventilerat för att föra bort fukt och hålla isolering och väggar torra, vilket minskar risken för sprickor. Kombinationen av StoVentec-systemets tekniska innovation och putsens visuella och skyddande kvaliteter, ger en fasad som är hållbar, stilren och väderbeständig.

Hos Rörvikshus förverkligar vi ditt drömhus med kvalitet ned i minsta detalj. Vår strävan efter ständig utveckling och innovation, garanterar att ditt hem kan möta både dagens och framtidens krav. Därtill tillverkningskontrolleras våra hus av RISE (Research Institutes of Sweden). I kombination med en stark tradition av hantverksskicklighet, säkerställer vi att ditt hem blir en källa till stolthet och glädje för många år framöver. Du kan vara trygg när du gör din husresa tillsammans med oss.

Vårt engagerade team av experter finns här för att vägleda dig genom varje steg mot ditt drömhus. Ta första steget idag och kontakta oss på Rörvikshus.