Rymligt och majestätiskt

Tomten ligger avskilt och innefattar en hel udde med flera stränder och bryggor. Här har Carl-Gunnar Weikvist låtit uppföra sitt drömhus – ett nybygge i herrgårdsstil à la 1700-tal.

Tomten låg avskilt och innefattade en hel udde med flera stränder och bryggor, ett båthus och en sjöstuga, fina promenadstråk och ett skogsparti med ett gammalt härbre ditflyttat från Dalarna.

Det befintliga huset var en gång i tiden ett stiligt sekelskifteshus med vackra detaljer och ett stort utkikstorn mot sjön. På 1950-talet revs hela överplanet samt tornet och i stället fick huset två tillbyggnader i funkisstil.
– Att försöka återställa huset hade varit en omständlig historia, förklarar Carl-Gunnar.

Inspiration i huskataloger

Huset revs och Carl-Gunnar letade inspiration i huskataloger från en mängd olika hustillverkare. Målet var att hitta ett genuint och herrgårdsliknande hus. Till slut föll han för ett hus i typisk svensk herrgårdsstil à la 1700-tal. Husmodellen präglades av harmoniska proportioner och ett ståtligt mansardtak med takkupor. Husets gedigna parytterdörrar och spröjsade fönster, väl tilltagna takhöjd och stora sällskapsutrymmen stämde väl in på Carl-Gunnars drömhus.

Han kontaktade Rörvikshus och planeringen kunde börja. Oftast utgår arbetet från ett önskemål eller skiss från kunden som företagets arkitekter omvandlar till färdiga ritningar. När beslutet är taget behövs ungefär tolv veckor för att färdigställa huset på fabriken. Därefter tar det mellan fyra och tio arbetsdagar till att resa konstruktionen och färdigställa taket. Carl-Gunnars hus levererades i sex delar med gavlarna i ett stycke och långsidorna i två medan takstommen och yttertaket byggdes på plats.

 

En arbetsam positiv period

– Det var en arbetsam men positiv och upplyftande period, berättar Carl-Gunnar. Han gjorde många val som inte ingick i det som erbjöds som standard. Glaserade tegelpannor lades på taket, dörr- och fönsterfoder fick fina utsmyckningar och för att maximalt ta vara på den vackra utsikten mot sjösidan valde Carl-Gunnar fönster som går hela vägen ner till golvet.
Inredningens bröstningar, lister och fönsterfoder tillverkades av ett lokalt snickeri efter 1700-talsprofiler. Den luftiga och ljusa entrén fick sju meter i takhöjd, en tvådelad trappa och ett kalkstensgolv från Mälardalens Stenhuggeri. Övriga golv fick fiskbensmönstrad stavparkett i ek från Nya Golv i Eskilstuna. De öppna spisarna ritade Carl-Gunnar själv och en lokal pensionerad murare satte upp dem.

Energieffektiv uppvärmning

Som uppvärmning valdes bergvärme. Det tidigare huset hade sjövärme med slangar liggande ut i Mälaren, men det var ständigt problem med läckage. Det finns normer för hur mycket energi ett nybyggt hus ska förbruka och före bygget fick Carl-Gunnar en energibedömning av Rörvikshus. En separat elräknare sattes på värmeanläggningen och efter att ha fört protokoll under ett år har Carl-Gunnar konstaterat att bedömningen var korrekt. Uppvärmningen medför en årlig förbrukning på 8 000 kWh och sammantaget med hushållselen har det blivit drygt 15 000 kWh per år.
– Det är en tiondel av uppvärmningskostnaden jämfört med det tidigare huset, trots att det hade ungefär samma kvadratyta, säger han. Carl-Gunnar är mycket nöjd med sitt nya hus och han visste vad han gav sig in på.
– Jag hade erfarenhet av att bygga sedan tidigare, säger han. Att få bygga det här huset i herrgårdsstil blev som kronan på verket. Jag njuter av att bo så nära vattnet, med passerande båtar på sommaren och havsörnar som dagligen landar på isen under vintern. Mitt boende är fantastiskt.