Stilsäker Funkisdröm

När tomten invid Slättsjön i Vrigstad blev till salu var valet enkelt för familjen Thalin-Hjertonsson. Att drömhuset skulle vara stramt och minimalistiskt hade de redan bestämt.
– När man åker på vägen och ser huset på andra sidan sjön blir man stolt, vi ångrar ingenting!

Emelie Thalin och Henrik Hjertonsson tröttnade på renoveringarna i sitt gamla hus. Så snart den stadsnära strandtomten var säkrad övergick drömmar och tankar i konkreta möten med arkitekter och husföretag. Emelie, som har ett brinnande intresse för inredning, tillbringade många timmar vid datorn för att söka inspiration.
– Vi kände tidigt att Rörvikshus hade det bästa erbjudandet och den största flexibiliteten. De lät oss göra unika val utan att det blev kostsamma tillägg när vi gick ifrån grundofferten, säger Henrik.

Generös takhöjd

Med utgångspunkt i ett befintligt inspirationshus från Rörvikshus tog de det avskalade funkismodet till en ny nivå. Måtten förstorades en aning för att passa familjens behov. Det svagt sluttande taket gjordes synligt på insidan för att ge mer plats för de gigantiska fönsterpartierna mot sjön.

Läckert och hållbart betonggolv ger mersmak

Det varma och blanka betonggolvet sprider en ombonad känsla i hela huset. – Vi har inte lagt något ytskikt utan valde att utnyttja husets platta som golv, säger Henrik och visar hur ett löv fastnat som ett minne från gjutningen. På ett och annat ställe lyser makadamen igenom. Lösningen är snygg, enkel och på samma gång extremt hållbar.
Parets fokus har hela tiden legat på funktion och att varje yta ska utnyttjas maximalt.
– 150 kvadratmeter är inte stort med dagens mått mätt men resultatet är desto mer genomtänkt, säger Emelie och visar ett antal platsbesparande lösningar, bland annat i form av infällda skjutdörrar och flexibla garderober. För familjen är det viktigt att huset både är socialt och privat. Döttrarna Julia och Elsa har fått varsitt sovrum som skiljs åt av ett gemensamt TV-rum.

Köket är öppet mot vardagsrummet och delas bara av den stora köksön. – Här är det trevligt att stå och laga mat medan man samtalar med sina vänner, säger Henrik.
Föräldrasovrummet ligger i andra delen av huset och har ett eget badrum med dubbla tvättställ och svartmålat tak med spotlights, även det ett resultat av Emelies intresse för inredning. I direkt anslutning till sovrummet finns ett rejält tilltaget dressingroom. – Målet är att varje rum ska harmoniera med övriga delar av huset, förklarar Emelie.

Kalkylen överraskade

När de summerar sina intryck efter ett år i huset är det inget de ångrar eller velat göra annorlunda. Till sommaren återstår bara att bygga altan och färdigställa trädgården som sträcker sig ner mot sjön. – Vi trodde först inte att vi skulle ha råd med ett nytt hus. Vi satte gränsen vid att månadskostnaden inte fick överstiga hyran för två lägenheter om vi varit singlar – och nu står vi här i vårt nya hus! utbrister Emelie.

Henrik tycker att det är extra roligt att ha skapat något unikt som ingen annan har.
– Huset är baserat på våra drömmar och på den skiss som vi lämnade till arkitekten på Rörvikshus. Emelie och jag har varit överens om alla detaljer under resans gång och vi är stolta över resultatet. Vi är ett vinnande team helt enkelt, säger han och ler mot sin sambo.