Huset ska inte se ut som alla andra hus, säger herr Jurvin.

- För mig var det viktigt att bygga ett hus som inte ser ut som alla andra hus säger Herr Jurvin när han stolt visar upp sitt unika Rörvikshus med grästak och stora fönsterpartier.

Hur valde ni plats, husföretag och husmodell?

I april 2017 annonserades tomten på hemnet. Det visade sig att fastigheten, för 70 år sedan, blev avstyckad från en jordbruksfastighet. Sedan dess hade allt stått helt orört. Träd, sly och buskar hade fritt fått växa upp, tätt som en djungel.

Tomten låg högt uppe på en kulle, infartsväg omgiven med uråldriga stenmurar och en allé av jättestora ekar. Såsom tidigare skogsägare såg jag för mina ögon, att med en professionell röjning skulle en fantastisk panoramavy uppenbara sig över det blekingska kulturlandskapet med närliggande å, strandnära ängar, lövskogslundar och med Karlskronas siluett över havsviken i söder.

Mitt intresse blev inte mindre av att angränsande dalgångar i öster och väster var fridlysta för bebyggelse. Ingen risk för att bli omringad av något nytt villaområde under en överskådlig framtid.

Affär blev det och köpehandlingarna underskrivna.

Därefter en spännande uppgift att hitta ett vackert, originellt hus som skulle flyta in i omgivande kulturmiljö. Flera kilo huskataloger och några förslag från anlitad arkitekt studerades men inget föll mig i smaken.

Jo ett var intressant, vald till Årets hus 2016 av Rörvikshus, men med en alldeles för liten boyta.

Jag lät därför min anlitade arkitekt skissa en modifiering av Årets hus med stora panoramafönster och i övrigt djärv, unik utformning. På inrådan av arkitekten skickades skisserna till Rörvik och jag fick till min glädje ett mycket positivt svar. Rörvikshus erbjöd sig att ta hand om projektet. Strax därefter gjorde jag ett trevligt och lärorikt besök i Rörvik, för att bekanta mig med husföretaget. Inte långt därefter skrevs avtalet på huset under.

 

 

 

Vad kände ni var viktigast med ert nya hus?

För mig var det viktigt att bygga ett hus som inte ser ut som alla andra hus. Och en stor förmån att få möjligheten att förverkliga projektet precis som man själv önskar. Huset är stort nog för att kunna ta emot barn och barnbarn som kommer på besök och dessutom finns ett extra rum för kontor/arbetsplats.

En känd svensk arkitekt lär ha sagt att de tre viktigaste sakerna vid planering av ett husbygge är läget, läget och läget. Och det får jag hålla med om att så är det.

Det blev precis så som jag tänkt. Att kunna få tillbringa resten av mitt liv i ett hus på landet i Blekinge. Här växte jag upp och hit har jag nu återvänt efter många års kringflackande. Det känns riktig bra.

 

Berätta lite om bygget, från idé till färdig produkt?

Genom tidigare goda kontakter med företaget Vida AB kom i november en stor skogsmaskin och avverkade det misskötta skogsbeståndet. Med manuell kraft röjdes buskar och sly. Dugligt virke såldes av och en jättestor rishög blev flisad. Bakre norra delen av fastigheten lämnades orörd.

Därefter omfattande markberedning, sprängarbete, bottenplatta för hus och garage, grävarbete för kommunalt VA, el- och fiberanslutning.

 

 

Hur trivs ni med huset idag?

Bättre än jag någonsin kunnat ana. Jag är så tacksam för att jag tog det här beslutet, när jag vaknar varje morgon eller efter jag kommit hem från någon resa.

Vad är ni mest nöjda med?

Jag överlät hela husbyggnadsentreprenaden till Rörvikshus från första början. Allt blev så perfekt planerat och genomfört, utan att jag behövt lägga två strån i kors, mer än att välja invändig färgsättning, badrums- och köksinredning. Den fantastiska lantliga miljön med rikt djur- och fågelliv inpå knutarna och närheten till centralort.

Några goda tips och idéer till blivande husbyggare?

Konsultera gärna en trädgårdsmästare för planeringen av tomten kring huset, om man inte har erfarenhet eller kunskap. Skriv ordentliga kontrakt med alla entreprenörer speciellt med angivelser av tider för färdigställande av överenskommet arbete.

Välj ut de tre bästa sakerna med ert hus.

Kan inte. Allt är till belåtenhet!